Owczarek francuski Briard

0 169

Historia:

Briard po raz pierwszy pojawił się setki lat temu we Francji. Jest psem pasterskim. Chętnie stróżuje i opiekuje się stadem. Chętnie podejmuje także pracę psa pasterskiego. W czasie wojen owczarki francuskie Briady wykorzystywano do wyszukiwania rannych spośród poległych na polu bitwy. Powiedzenie „briard się przy nim nie zatrzymał” oznaczało, że osoba ta poległa. Wykorzystywane są także do ratowania tonących. W ostatnich latach owczarki francuskie pełnią funkcje głównie psów do towarzystwa. Zaliczane są także do psów obronnych. Dziś można jeszcze znaleźć je przy pracy na europejskich farmach. Briardy sprowadzono do Polski w latach siedemdziesiątych XX wieku. Ich popularność stale rośnie. Najwięcej przedstawicieli tej rasy można spotkać w centralnej oraz południowo-zachodniej Polsce.

Charakterystyka:

Briardy to pasterskie psy, których osobowość jest raczej łagodna. Są stosunkowo łagodne w domu, zawsze gotowe do gry, lubią spacery, chcą być przytulane i pieszczone. Bardzo przywiązane do rodziny, nieco nieufne dla osób obcych. Owczarki francuskie Briard mają silne obronne instynkty. Mogą być szczególnie czujne i opiekuńcze w stosunku do dzieci. Potrzebują spójnego, pozytywnego szkolenia od najmłodszych lat. Pomimo łagodnego usposobienia, mają trudne okresy i silne poczucie niezależności. Przede wszystkim, chcą podobać się swoim właścicielom. Owczarki Briard mają duże, muskularne tułowia objęte grubym, długim i twardym płaszczem. Ich nieco długa głowa pokryta jest włosami. Mają brodate mordy i duże, spokojne oczy.

Warto wiedzieć

Briards może żyć 12 lat. Ogólnie zdrowy, u niektórych z nich mogą rozwijać się problemy z oczami i dysplazja. Briardy są również podatne na otyłość, dlatego należy je karmić mniejszymi posiłkami w ciągu dnia. Owczarek francuski Briard wymaga częstego i regularnego czesania sierści. Pomimo długiego płaszcza w zasadzie nie linieje.

źródło zdjęcia:
By Birgit Balzer, Deutschland (uploaded by Caronna 17:00, 10 Feb 2005 (UTC)) – Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56905

Komentarze
Wczytywanie...