Bernardyn

0 180

Historia:

Bernardyn nazwany został na cześć Saint Bernard de Menthon. Jest patronem narciarzy i alpinistów. Saint Bernard został opracowany w XVII wieku przez szwajcarskich zakonników, którzy prowadzili centrum ratunkowe w Alpach. Chociaż ich rodowód nie jest dokładnie znany, psy tej rasy mogły pochodzić od kombinacji Mastifów Tybetańskich i innych ras dużych. Bernardyna wyhodowano do pełnienia funkcji psa pociągowego i psa-towarzysza. Ze względu na znakomity węch wykorzystywany był również ratownictwie górskim.

Charakterystyka:

Bernardyny to słodkie, przyjazne psy, które posiadają odwieczną mądrość i stałą dyspozycję. Są silne, pewne siebie, ale również posiadają łagodną delikatność , co sprawia, że są wspaniałymi towarzyszami zabaw dla dzieci. Psy św. Bernarda są szczególnie zabawne podczas gry w wysokiej trawie lub śniegu. Są niezwykle lojalne i opiekuńcze dla swoich rodzin. Młody Bernardyn może być trochę uparty, dlatego wymaga szkolenia. Jest łatwy w nauce. Bernard Saint musi być uspołeczniany od najmłodszych lat do zarządzania swoimi dużymi rozmiarami ciała. Psy mają tendencję do ślinienia i chrapania. Bernardy Saint to potężne, wysokie i muskularne psy. Mają kwadratową, proporcjonalną głowę, pomarszczone czoło i krótką lufę. Czarne uszy wiszą blisko twarzy. Ich ciemne, głęboko osadzone oczy mają mądre spojrzenie. Mają grube karki, szerokie ramiona i silne, ładne i duże nogi. Bernardyny mają długie, ciężkie ogony. Ich gęste, krótkie płaszcze, zarówno krótko jak i długowłose, są zwykle w kolorach białym z czerwonym, mahoniowym, pręgowanym, lub czarnym oznakowaniem.

Warto wiedzieć:

Bernardy są wrażliwe na ciepło. Muszą żyć w łagodnym klimacie. Mogą żyć w mieszkaniu, ale potrzebują dużo spacerów i zabawy w parku, aby zrównoważyć ograniczenia przestrzeni. Zdrowy Bernardyn może żyć 10 lat. Najczęstsze problemy zdrowotne obejmują problemy z sercem, biodrami i ramionami oraz ektropium, odwrócenie powiek.

źródło zdjęcia:
By Cassie J – originally posted to Flickr as Harley-parents’ dog, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5120324

Komentarze
Wczytywanie...